Cinkotai evangélikus templom

"Latinkereszt alaprajzú, nyugati tornyos, szabadon álló barokk templom, középkori alapokon" - írja hivatalos leírásában a FIMV Műemlékosztályának tudományos csoportja.

Az Árpád-kor elején a cinkotai dombon ismeretlen eredetű épületet emeltek. A régészek megállapítása szerint a "kistemplom", vagy a már korábban a helyén állott "ismeretlen eredetű épület" a mogyoródi csata idején már megvolt. Ennek a helyén a XII. század második felében nyújtott félköríves szentélyzáródó, egyhajós kis templomot építettek, amihez a korábbi építmény megmaradt falrészeit alapként használtak fel. A tatárjárás során a templom erősen megrongálódott, kijavítására csak a XIII. század végén került sor. Az épületet a XIV. század végén jelentős mértékben bővítették, a hajót nyugati irányban meghosszabbították és a falakat megemelték, a plébániatemplom nyugati fala elé négyzetes alaprajzú tornyot emeltek, amely két emeletes lehetett. A templom "szamárhátíves" kapuja a déli oldalon volt, lefedése síkfödémes tetőszerkezettel történt. A XV. század végén átalakításokat végeztek, a déli kaput befalazták és a nyugati falon új kaput nyitottak. Ebben a formájában állhatott a templom 1700-as évek elejéig.

1709-ben az újonnan telepített evangélikus jobbágyok a földesúr engedélyével a rossz állapotban levő templomot birtokba vették, kijavították, nádtetőt húztak rá. 1725-ben a belső tért plafonnal ékesítették fel, majd a következő évben 22 forint 20 krajcárért bezsindelyezték, kívül-belül rendbe hozták. 1729-ben új, fából készült oltárt helyeztek el benne, amely 3 táblaképet és 6 szobrot foglalt magába. Az oltárszekrényt kívülről márványmintázatúra festették. 1738 körül állította fel a gyülekezet az első, öt változatú orgonáját. 1747-ben Kiss János főkapitány szívességéből az épület alatt sírbolt épült.

A templom voltaképpen az eredeti középkorú épület alaprajzi métereit őrizte meg. A változtatások, átépítések a nagyságát nem érintették. Ez a kis templom a megszaporodott gyülekezet számára a XVIII. században szűknek bizonyult, a közel 2000 fős gyülekezetnek egy kb. 20 öl hosszú, 8 öl széles templomépületre lett volna szüksége. Az átépítést 1775-ben engedélyezte az uralkodó. A tervet Jung József pesti építőmester és Hacker József ácsmester készítette el. A dokumentumok alapján a költségvetés összege 1575 forint, amely tartalmazza az anyag és munka árát. Még 1775-ben kimérték az új templom 32 ölnyi területét, lebontották a szentélyt, majd megkezdték az alapok építését. Az első követ maga a lelkész rakta le, majd a bíró, a tanító követték a példáját. Ebben az évben a falak 4 öl magasra emelkedtek. Az épület 1776 augusztusára készült el, 126 ezer téglát, 887 mérő meszet használtak fel. Keresztelő medencéje nincs, szószéke fából készült, oltára az 1729-es faoltár. A XIX. században új ablakokat kapott, majd nagyobb orgonát helyeztek el, a padlót betonnal burkolták, Új oltár készült: Krisztus az olajfák hegyén, festette Vastagh György, az oltárépítményt és az új szószéket Novák Ferenc tervezte. A templomot színes üvegablakokkal látták el Scholz Róbert terve alapján, melyet Forgó István készített el. Keresztelőmedencéjét az akkori lelkész ajándékozta gyülekezetének. 1891. július 26-án ünnepélyes keretek között a templomot újraszentelték.

Az I. világháború során harangját hadi célokra elvitték. 1923-ban kapott új harangot, amely a II. világháborúban semmisült meg.

A II. világháborúban egy bombatalálat következtében a templom ablakai elpusztultak, majd két aknabelövést kapott. A legszükségesebb javításokat elvégezték, majd lassan a villanyvilágítás, a belső tér díszes festése, az orgona felújítása is elkészült. Új harangját, mely Őrbottyánban készült, ünnepélyes keretek között húzták fel. A templom 1953 óta műemlék.

Jelenleg itt tartózkodik: Kerületünk Látnivalók Cinkotai evangélikus templom

Támogass Minket

  • Ötlettel,
  • Jó szóval,
  • Építő kritikával,
  • Önkéntes munkával,
  • Pénzbeli támogatással,
  • Természetbeli adománnyal.

Oszd Meg

Kérünk oszd meg másokkal is az információkat, hogy minél többet tudjunk tenni Otthonunkért.

 

Ötletláda

Ötletláda oldalunkat azért hoztuk létre, hogy az Egyesület működésével kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, ötleteit továbbíthassa részünkre, ezzel is segítve munkánkat.

Ötlet küldése

Várjuk észrevételeiket!

 

Elérhetőségeink

Egyesületi pont:
1164 Budapest, Batthyány I. u. 64.
(Csütörtök: 16-18-ig)
Fax: +36.1.7001734
Email: info@otfalu.hu
Website: www.otfalu.hu