Cinkotai római katolikus templom

1747-ben a Beniczky nemesi kúriával szemben épült fel a kis templom. Jog szerint a család nem volt kegyura a templomnak, mégis több ízben hozzájárult a karbantartásához és a felszereltség gyarapításához. Beniczky Ferenc harangokkal látta el a templomot, a legkisebb - 30 fontos - Kohol János, a legnagyobb - 250 fontos - Schandt András nevéhez fűződik. Mária Magdolna tiszteletére van megáldva, előírásos kriptája is van. A főoltárkép Mária Magdolnát ábrázolja. A mellékoltár 1637-ben készült Komáromban, Szent József tiszteletére. 1911-ben új orgonát rendeltek, ebben az évben készültek a festett ablakok is. Az I. világháborúban elvitték a harangokat, az orgona ónsípját, a háború befejezése után gróf Batthyány Ilona vállalta az orgona javítási költségeit.

A főváros barokk templomai között kettő van, amelyik a provinciális stílus jegyeit szépen megőrizte, a Rókus kápolna és a cinkotai katolikus templom. Három boltozatos: a szentély, a templom hajója és a kórus feletti rész. Minden cicomázás nélküli, egyszerű, nemes vonalú építmény.

Jelenleg itt tartózkodik: Kerületünk Látnivalók Cinkotai katolikus templom

Támogass Minket

  • Ötlettel,
  • Jó szóval,
  • Építő kritikával,
  • Önkéntes munkával,
  • Pénzbeli támogatással,
  • Természetbeli adománnyal.

Oszd Meg

Kérünk oszd meg másokkal is az információkat, hogy minél többet tudjunk tenni Otthonunkért.

 

Ötletláda

Ötletláda oldalunkat azért hoztuk létre, hogy az Egyesület működésével kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, ötleteit továbbíthassa részünkre, ezzel is segítve munkánkat.

Ötlet küldése

Várjuk észrevételeiket!

 

Elérhetőségeink

Egyesületi pont:
1164 Budapest, Batthyány I. u. 64.
(Csütörtök: 16-18-ig)
Fax: +36.1.7001734
Email: info@otfalu.hu
Website: www.otfalu.hu