Cinkotai tájház

1961-ben kezdődött el a gyűjtőmunka a helyi (jelenleg Batthyány Ilona nevét viselő) Általános Iskolában. Gyarmati Imre igazgatónak és az iskola nevelőtestületének a kezdeményezését szívesen fogadták a helység lakói. A lelkes pedagógusok a szülők és a diákok segítségével összegyűjtötték a XVI. kerületi, kertvárosi település még fellelhető népviseletének, népi bútorainak, régi használati tárgyainak legszebb darabjait. A cél az volt, hogy a gyűjtött anyagot átmentsék az utókor számára és ezen keresztül mutassák be Cinkota múltját, történelmét. Az első bemutatkozás "Falumúzeum és népművészeti kiállítás" címmel várta az érdeklődőket 1965. május 22-én az iskola egyik tantermében. Majd az egyre bővülő gyűjtemény az alagsorban (pincében) kapott helyet, ahol állandó kiállításként hat helyiségben elrendezve várta a látogatókat.


2006-ban létrejött a "Cinkotai Tájházért" Alapítvány azzal a céllal, hogy méltó körülmények között tudjuk bemutatni a múlt e nagybecsű emlékeit. Alapítványunk elnöke Csupor István etnográfus lett. A kerületi Szlovák Önkormányzat és a Képviselőtestület is támogatta. 2006 júniusában megvásárolták a Batthyány Ilona utca 16. sz. alatti parasztházat (nagy telekkel), amely kb. 100 éve épült. Utcára néző fala klinkertéglás. A házat a Szlaukó család építette. Az átalakítás megtervezése után a kivitelezés 2008 augusztus közepére készült el. Közben megtörtént az erősen kopott bútorok, tárgyak restaurálása. Cinkota Tájházának megnyitó ünnepségére 2008. október 11-én került sor.

 

 

Jelenleg itt tartózkodik: Kerületünk Látnivalók Cinkotai tájház

Támogass Minket

  • Ötlettel,
  • Jó szóval,
  • Építő kritikával,
  • Önkéntes munkával,
  • Pénzbeli támogatással,
  • Természetbeli adománnyal.

Oszd Meg

Kérünk oszd meg másokkal is az információkat, hogy minél többet tudjunk tenni Otthonunkért.

 

Ötletláda

Ötletláda oldalunkat azért hoztuk létre, hogy az Egyesület működésével kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, ötleteit továbbíthassa részünkre, ezzel is segítve munkánkat.

Ötlet küldése

Várjuk észrevételeiket!

 

Elérhetőségeink

Egyesületi pont:
1164 Budapest, Batthyány I. u. 64.
(Csütörtök: 16-18-ig)
Fax: +36.1.7001734
Email: info@otfalu.hu
Website: www.otfalu.hu