Naplás tó és környéke

A Naplás-tó és környezete a Budai Tájvédelmi Körzet után a főváros második legnagyobb, összesen 150 hektáros természetvédelmi területe. Nyáron horgászható, télen kiváló korcsolyázóhely.

A védelem nem csak a tóra, de annak tágabb környezetére - a Szilas-patak medrének egy szakaszára, illetve az attól D-re található Cinkotai-kiserdőre - is kiterjed. A Naplás-tó valójában nem tó, hanem víztározó (Szilas-pataki tározó), a főváros ökológiai szempontból egyik legértékesebb területe. A Naplás-tó nyáron horgászható, télen kiváló korcsolyázóhely. A területet négy részre osztható.

A látogatók túlnyomó többsége a tó kedvéért keresi fel a területet. A főváros és környékének legnagyobb állóvize létrejötte óta közkedvelt horgászparadicsom. (A tótól északra található fűzláp csak tudományos célból, engedéllyel látogatható.) A tavat körbe lehet járni, közel egyórás sétával; de az északi oldalon a fűzlápot megkerülve dűlőutakon kell haladni.

Botanikai szempontból talán az alsó láprét a leggazdagabb. Megtekintését a patak gátján futó úton haladva javasolják. Letérni nem érdemes, és nem is szabad. A csodálatos látványt nyújtó védett növények csak itt mutatnak szépen, kiásva vagy leszakítva nem maradnak életben. Pusztításuk szigorú büntetést von maga után.

 

 

Telente ingyenesen korcsolyázható, kb. a Velencei-tóval egyidőben.

 

Megközelíthetőség, útvonalleírás: a 276-os busszal a Naplás úti végállomásig kell utazni, onnan 15 percet kell gyalogolni. Ha tömegközlekedési eszközzel közelítik meg a tavat, célszerű a Simongát utcától a patak mentén haladni a tó felé, így útközben láthatják az alsó-láprét növény- és állatvilágát. Gépjárművel a Cinkotai út - Nógrádverőce út útvonalon közelíthetjük meg a területet.

Jelenleg itt tartózkodik: Kerületünk Látnivalók Naplás tó és környéke

Támogass Minket

  • Ötlettel,
  • Jó szóval,
  • Építő kritikával,
  • Önkéntes munkával,
  • Pénzbeli támogatással,
  • Természetbeli adománnyal.

Oszd Meg

Kérünk oszd meg másokkal is az információkat, hogy minél többet tudjunk tenni Otthonunkért.

 

Ötletláda

Ötletláda oldalunkat azért hoztuk létre, hogy az Egyesület működésével kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, ötleteit továbbíthassa részünkre, ezzel is segítve munkánkat.

Ötlet küldése

Várjuk észrevételeiket!

 

Elérhetőségeink

Egyesületi pont:
1164 Budapest, Batthyány I. u. 64.
(Csütörtök: 16-18-ig)
Fax: +36.1.7001734
Email: info@otfalu.hu
Website: www.otfalu.hu